Groepsaanbod duurzame verwarming
Binnen dit groepsaanbod zijn diverse types warmtepompen opgenomen:
- Lucht-lucht warmtepomp
- Lucht-water warmtepomp (incl. hybride varianten)
- Water-water warmtepomp
- Warmtepomp boiler
Naast de warmtepomp zelf, is er ook een groepsaanbod voor de aanverwante technieken zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren. Gascondensatieketels en pelletkachels maken helaas geen deel uit van dit aanbod.
Meer info over de werkwijze van het groepsaanbod warmtepompen en het traject dat je zal volgen, vind je hier.
Lucht-lucht warmtepomp
Deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt het als warme lucht in de woning binnen. In de zomer kan deze warmtepomp ook gebruikt worden voor koeling. De installatie bestaat uit minstens 2 componenten: de buitenunit en de binnenunit (die de warmte afgeeft). In veel gevallen is één buitenunit echter aangesloten op meerdere binnenunits.
Wanneer toepasbaar?
Deze oplossing wordt meestal slechts aanbevolen ter vervanging van bestaande elektrische verwarming. In sommige gevallen kan het echter ook als oplossing dienen als bijverwarming (en verduurzaming) van een bestaand verwarmingssysteem. Een lucht-lucht warmtepomp kan echter niet gebruikt worden voor de aanmaak van sanitair warm water.
Lucht/water-warmtepompen
Deze warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht en geeft het af aan het water van de centrale verwarming en jouw sanitair warm water. Net zoals bij een lucht-lucht warmtepomp, bestaat de installatie meestal uit een buiten-unit en een binnen-unit, al bestaan er heel veel varianten. De plaatsing van een warmtepomp zal ook vaak samengaan met een gedeeltelijke vervanging van jouw verwarmingstoestellen zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren. Door een lucht-water warmtepomp te plaatsen verbruik je 3 keer minder energie.
Wanneer toepasbaar?
Lucht/water warmtepompen zijn de meest voorkomende toepassing voor aansluiting op een bestaand centraal verwarmingssysteem. Een aantal belangrijke voorwaarden zijn dat je woning voldoende geïsoleerd is (minstens energielabel C) en je voldoende plaats hebt zowel binnen als buiten.
Water/water warmtepomp
(Soms ook Geothermische of bodem-waterwarmtepomp genoemd) Dit type warmtepomp haalt zijn warmtepomp uit de bodem en het grondwater. Daarvoor wordt meestal een buis in de grond geplaatst tot een diepte tot wel 150m. De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven.
De investeringskost ligt een stuk hoger als bij een lucht-water warmtepomp, maar de rendementen zijn wel veel beter, omdat de bodemtemperatuur weinig seizoensschommelingen kent. Na plaatsing van een water/water warmtepomp daalt het energieverbruik met een factor 5. Ook is er bij een water/water warmtepomp geen geluidsoverlast mogelijk.
Wanneer toepasbaar?
In principe kunnen water/water warmtepompen geplaatst worden op alle plaatsen waar lucht-water warmtepompen mogelijk zijn, ten minste als er voldoende toegankelijke ruimte beschikbaar is buiten de woning.
Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan je sanitair water. Het is al snel drie keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen.
Meer lezen?
Op energiesparen.be kan je nog meer lezen over warmtepompen en warmtepompboilers.
Is jouw huis al warmtepomp-klaar?
Om je warmtepomp optimaal te laten functioneren, moet je rekening houden met een aantal factoren. Op deze pagina noemen we er enkele op. Twijfel je over sommige van deze punten? Dan kan je ze bespreken met de renovatie-adviseur wanneer je een belmoment inboekt bij je aanmelding.