Over het project

Initiatief en organisatie

Dit groepsaanbod is een initiatief van Energiehuis BEA. Deze intercommunale ondersteunt 10 Oost-Vlaamse gemeenten bij taken rond energie, klimaat en duurzaamheid. Het groepsaanbod kadert binnen de gemeentelijke (en Vlaamse) doelstelling om het renovatietempo van particuliere woningen te verhogen. Op de website lees je meer over de werking van het Energiehuis.

Energent werd door Energiehuis BEA aangesteld om het groepsaanbod te organiseren en deelnemers te begeleiden. Als energiecoöperatie verenigt Energent burgers in hun streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving, via rechtstreekse participatie van meer dan 1.600 coöperanten. Lees hier meer over de begeleidig door Energent binnen het groepsaanbod. 

 

Fluvius is de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas in alle gemeenten van het Vlaams Gewest. Fluvius medefinanciert dit groepsaanbod in de vorm van de Burenpremie. Dit is een premie die in het leven is geroepen voor renovatiebegeleiders.

Deelnemende gemeenten

Aalst

Aalst

Berlare

Berlare

Buggenhout

Buggenhout

Dendermonde

Dendermonde

Hamme

Hamme

Laarne

Laarne

Lebbeke

Lebbeke

Wetteren

Wetteren

Wichelen

Wichelen

Zele

Zele

 

Doelstelling

De Vlaamse overheid wil dat tegen 2050 alle woningen minstens het energielabel A halen. Om dit ambitieuze doel te bereiken, dient er in Vlaanderen drie keer sneller gerenoveerd worden dan nu het geval is!

Voor dit renovatieproject slaan bovenstaande partners de handen in elkaar om zo samen te proberen de Vlaamse Klimaatdoelen te behalen.

Hierbij hebben we aandacht voor:

  • Kwalitatieve, energetische renovatie met oog op de lange termijn
  • Expertise inzetten om een stappenplan te bepalen ifv het budget en de mogelijkheden van de deelnemers
  • Het verlagen van drempels door o.a. ontzorging en prijsafspraken